Είναι μια επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση, από υπερχρησιμοποίηση (overuse)  που αφορά την πελματιαία περιτονία.
Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας. 10% του πληθυσμού, τουλάχιστον μια φορά και κατά την διάρκεια της ζωής θα παρουσιάσει το πρόβλημα, με διαφορετική σοβαρότητα.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας, σαν μια λαστιχένια ζώνη-ταινία,που ξεκινά από την πτέρνα και φθάνει στο πρόσθιο άκρο πόδι, σχηματίζοντας την «αψίδα» του ποδιού, την λεγόμενη καμάρα. 
Εάν η ταινία είναι κοντή τότε έχουμε υψηλή καμάρα και εάν έχουμε μακριά ταινία  τότε σχηματίζεται η λεγόμενη πλατυποδία. Επίσης ένα στρώμα λίπους στην περιοχή της πτέρνας καλύπτει την απονεύρωση και μας βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης.
 1

εικόνα 1.1(πελματιαία απονευρωσίτιδα )


Παράγοντες ανάπτυξης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας


•Πολύ σφικτοί μύες στην γαστροκνημία,
•Ορθοστασία και έντονη καταπόνηση  και βάδιση κατά την διάρκεια εργασίας με γενικά αυξημένα φορτία και παπούτσια που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα,
• ο υπερ-πρηνισμός και πλατυποδία  του ποδιού,
•οι γυναίκες είναι πιθανότερο από τους άνδρες να παρουσιάσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα, σε ηλικία, συνήθως από την 3η δεκαετία και μετά, ιδιαίτερα μεταξύ των 40 και 60 χρόνων, τραυματισμός και σακχαρώδης διαβήτης.


Συμπτώματα της πελματιαίας απονεύρωσης :
•Πόνος στην πτέρνα και κύρια στο εσωτερικό χείλος του οστού της πτέρνας.
Το πρόβλημα συνήθως αφορά στο ένα πόδι και αναπτύσσεται προοδευτικά, όμως μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα και στα δύο πόδια,
ο πόνος μπορεί να είναι έντονος όταν πιέζουμε το έσω χείλος της πτέρνας του ασθενούς, αλλά μερικές φορές και όταν πιέζουμε όλη την περιτονία,
Ο πόνος είναι εντονότερος στα πρώτα πρωινά βήματα του ασθενή, ο οποίος δυσκολεύεται να πατήσει στο έδαφος και πονάει έντονα με έκδηλη χωλότητα. Σε ήπιες καταστάσεις και όταν το πόδι θα ζεσταθεί, ο πόνος θα υποχωρήσει, αισθητά.
Όταν όμως η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα χειροτερεύσει κατά την διάρκεια της ημέρας, εφόσον ο πάσχων συνεχίζει την δραστηριότητά του,
στις σοβαρότερες περιπτώσεις, ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία ή και ανικανότητα στην προσπάθεια ραχιαίας κάμψης του άκρου ποδιού και η διάταση της απονεύρωσης είναι επώδυνος,
οι πάσχοντες έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στα γόνατα και ιδιαίτερα οι δρομείς.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα,  ή και η παρουσία οστεοφύτου στην πτέρνα (άκανθα πτέρνας) είναι συχνά σε αθλητές που ασχολούνται με δρόμους μεγάλων αποστάσεων, χορό ή άλματα. Άτομα υπέρβαρα, γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όσοι φορούν παπούτσια φθαρμένα και με ανεπαρκή υποστήριξη είναι σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Οι δρομείς που έχουν αυξημένο πρηνισμό στα πόδια τους κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς και εμβιομηχανικά ο πρηνισμός του ποδιού δημιουργεί επιπλέον διάταση στην πελματιαία απονεύρωση. Όσο λοιπόν η ηλικία του αθλητού αυξάνεται και καταπονείται σε δρόμους με κακής ποιότητας οδοστρώματα, η προπόνησή του είναι πλημμελής, το ίδιο και η διατροφή του και με χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι οι περισσότεροι δρομείς δεν κάνουν προθέρμανση, διατάσεις και ενδυνάμωση των περιοχών που καταπονούν, αλλά και αποθεραπεία, η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πολύ συχνή σε αυτούς.
Εάν λοιπόν υπάρχει συμπτωματολογία της πάθησης αυτής, είναι σκόπιμο να μειώσουμε την απόσταση που πιθανά βαδίζουμε, ή να σταματήσουμε το τρέξιμο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εάν υπάρχει ανατομική παραλλαγή του άκρου ποδιού (υπερβολικός πρηνισμός ή υπτιασμός, υψηλή ποδική καμάρα, πλατυποδία) καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε Ειδικό γιατί πιθανά θα χρειαστείτε ένθετα υποστηρίγματα (πέλματα) τα οποία δημιουργούμε μετά από την εξέταση που ονομάζουμε πελματογράφημα  και τοποθετούνται στα παπούτσια, μειώνοντας την πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος.
Εάν είσθε υπέρβαροι είναι σκόπιμο να χάσετε βάρος, το οποίο θα σας βοηθήσει αφού χαλαρώνει τον πόνο στην πτέρνα.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ 
Ο γιατρός σας θα σας προτείνει, συνήθως, ακτινογραφία, ή μαγνητική τομογραφία, ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα άλλου προβλήματος της περιοχής.  Μερικές φορές στην ακτινογραφία μπορεί να εμφανισθεί ένα οστεόφυτο στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας (άκανθα πτέρνας), αλλά να σημειώσουμε ότι πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν άκανθα πτέρνας χωρίς όμως να παρουσιάζουν συμπτωματολογία πόνου.

 2εικόνα 1.2(ακτινογραφία πτέρνας)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

•    Ανάπαυση και διακοπή αθλητικής δραστηριότητας μέχρι η κατάσταση δεν είναι πλέον επώδυνος. 
•    Αντιφλεγμονώδης αγωγή, 
•    Χρήση κρύων επιθεμάτων, για μείωση του πόνο και της  φλεγμονής.
•    Φυσικοθεραπευτική αγωγή, τεχνικών μάλαξης με σκοπό την μείωση της τάσης στην απονεύρωση και στους μύες της γαστροκνημίας, εφαρμογή ειδικών επιδέσεων ( taping  technique), και  εφαρμογή διατάσεων στους μύες της γαστροκνημίας και της απονεύρωσης.

4 εικόνα 1.3 (εφαρμογή tapping)

 

5

•    Επίσης γίνεται πελματογράφημα  για ανάλυση της βάδισης του ασθενή 
 εικόνα 1.4(πελματογράφημα)

Προσθήκη νέου σχολίου

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι απαραίτητη για την διάκριση κανονικών χρηστών(human users) από κακόβουλα προγράμματα (bots)